Bali: een reis naar binnen

Lieve allemaal,

Na ruim 2 weken op Bali voel ik dat het tijd wordt om jullie te schrijven over mijn ervaringen tot nu toe.

Een verscheidenheid aan aanleidingen heeft gemaakt dat mijn reis een heel andere vorm heeft tot nu toe dan ik tevoren had gepland en ingeschat.

1 aanleiding is dat ik een week ziek ben geweest, en dus heel rustig aan heb gedaan.

Hier op Bali komt er meteen de conclusie dat er een natuurlijke detox in gang is gezet. En eigenlijk herinner ik mij dat van alle keren dat ik hier ben geweest, dat dat altijd gebeurt. Je kunt daar ondersteuning aan geven door al het gezonde (en lekkere!) eten wat hier te krijgen is en door lymfe massages te ontvangen en door yoga te doen. En alles wat er hier nog meer voorhanden is! En dan gaat die detox volle gas!

Ja,  daar is mijns inziens op Bali eigenlijk geen ontkomen aan. En dan komt de gekkigheid van thuis , het verslaafd zijn aan de mobiele telefoon en internet, het materialisme, de mallemolen van het leven, toch opvallend tevoorschijn in het bewustzijn. Niet alleen bij mij. Dat is wat Bali doet. Bij iedereen die ik spreek of soms zie je dat gewoon.
In de Silent Retreat waar ik ben geweest viel mij op dat er veel jonge mensen waren, die geen telefoon voor hun neus hadden maar aan het genieten waren van niks. Het is een beeld wat ik bijna nooit meer tegenkom. Jullie wel?

Nu is het natuurlijk zo dat ik vooral mensen spreek hier die dezelfde dingen opzoeken als ik. Dat zijn niet degene die hier komen om te feesten en alcohol te drinken. Dus het kan zijn dat dat enige invloed heeft op de realisatie die in het bewustzijn plaatsvindt….

In de eerste week heb ik veel verschillende yogalessen gevolgd en op mijn 2e dag een hele dagworkshop shamanistic breathwork. Die dag heeft me meteen veel gebracht, voor mij persoonlijk was het een losbreken van opgebouwde spanning, en werkgerelateerd een openbaring waar ik al een tijdje naar toe aan het koersen was. Op die koers hebben een aantal van jullie al een beetje mee gevaren, in de psoasgerelateerde lessen bijvoorbeeld, en in de uitnodiging om opkomende spanning niet te onderdrukken maar toe te laten.

De adem heeft al lang een nog grotere interesse van mij dan wat ik tot nu toe in mijn Yoga en Pilateslessen kan invullen en ik denk dat ik daarin nu verder kan gaan ontwikkelen.
Adem is Een reis naar binnen! En in de workshop die ik heb gevolgd heb ik ervaren dat dat in korte tijd kan gebeuren. Nu is dit in shamanic breathwork wel heel specifiek en niet direct toepasbaar in de lessen zoals jullie die bij mij volgen. Daarvoor is het te intens, het is iets wat op zichzelf staat. Terwijl de essentie eigenlijk enorm simpel is: je ademt zonder pauzes en versnelt geleidelijk op je eigen gevoel en gaat hiermee door tot je in een staat komt waarin dingen vanzelf verder gaan. Dit wordt ondersteund door muziek en begeleiding vd docent.
Ondertussen is het alweer een paar dagen verder en ben ik wat meer gaan verdiepen in kundalini tantra yoga. Dank zij iemand die ik in de shamanic breath workshop heb leren kennen ben ik terecht gekomen bij Bodyworks Ubud.

Een centrum met yoga en massage en therapie, met een bijzondere persoon die hier de centrale figuur is, Master Ketut Arsana. Sommige mensen zijn enorm krachtig en dit is weer zo iemand. Altijd heerlijk om dat soort ontmoetingen en ontdekkingen te hebben. Ik wilde graag wat meer verdiepen in Kundalini yoga en dat gebeurt nu dus. Net zoals mijn werkwijze in de yoga en de pilates is de wervelkolom de essentie, samen met de adem. Bij Kundalini tantra yoga gaat dit iets verder door, namelijk tot aan de stuit (en daarmee het bekken), maar eigenlijk is dat nog steeds de wervelkolom.
In de yogavorm die ik hier nu volg wordt heel speels en actief bewogen, alle richtingen op met de wervelkolom als basis. Het spreekt mij enorm aan. Het is heel anders dan Critical Alignment in de uitvoering, en toch zie ik veel raakvlakken.

De bewegingen zijn heel slangachtig , Kundalini betekent ook slang.

Ook zijn er vele ademtechnieken, alles heel intens en erg goed.
Dus ik geniet hiervan!

En doen is leren, de reis naar binnen gaat door hier. Ook als ik lui een boek lees. Er is zo veel rust en schoonheid, er is zo’n rijke natuur en cultuur, en er is ook zo veel regen! Dat doet ook naar binnen keren.
Overmorgen zie ik mijn craniosacraal leraar, die niet meer op Bali woont maar hier momenteel wel is. Naar die ontmoeting kijk ik ook weer uit.

Tot slot, voor nu even, moet ik zeggen dat ik ook wel aardig wat lessen heb gevolgd bij docenten die me helemaal niet aanspraken. De yogahype is enorm, het is cool en hip. Het mooie ervan is wel dat het daardoor bij veel mensen terecht komt en daarmee een begin maakt met ervaren van zelfbewustzijn.

Selamat!

Milou

Ik merk tijdens de yogales dat ik steeds beter voel waar ik spanningen vasthoud en hoe ik deze vanuit rust kan laten verdwijnen.

Mirte, cursist