Craniosacraal

Het craniosacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Dit geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium), wervelkolom en heiligbeen (sacrum).

Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Door een pompsysteem in de hersenen wordt een ritme in het hersenvocht opgewekt. De botten van de schedel zetten hierdoor uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het heiligbeen naar onder en naar binnen beweegt. En dan beweegt het weer terug.

Dit craniosacrale ritme uit zich als een subtiele uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed. We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Daarmee is het craniosacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Wat kan je verwachten?

Een craniosacraal sessie komt op een aantal manieren overeen met het klassieke idee van een massage. Zo lig je bijvoorbeeld op je rug op een massagetafel in een rustige omgeving.

Waarin de craniosacraalbehandeling uniek is, is de benadering van het bereiken van ontspanning. Dat gebeurt niet vanuit kracht maar vanuit zachtheid.

De behandeling begint meestal met de handen op de voeten, zodat er tijd is om te wennen aan de aanraking. Er wordt rustig opgebouwd naar boven in het lichaam tot en met het hoofd. Doordat de behandelaar meegaat met het craniosacrale ritme optimaliseert de beweeglijkheid binnen de schedelbotten en het hele craniosacrale systeem. Het lichaam wordt uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen. De zachtheid van de aanraking zorgt ervoor dat je met een gevoel van diep contact met je innerlijk terug naar huis gaat. Het voelt alsof je binnen in je lichaam gemasseerd bent. Craniosacraal nodigt het lichaam uit te functioneren zoals het bedoeld is, het stimuleert het zelfherstellend vermogen.

De details

Vanaf 2010 is Milou voor opleidingen tot biodynamisch craniosacraal therapeut naar Bali en Zweden gereisd, om workshops te volgen bij Leonid Sobolev (www.craniosacralasia.com ).

Een sessie kost 55 euro (inclusief 21 % BTW) en duurt ongeveer een uur. De eerste afspraak kost 65 euro in verband met een intake, en duurt ongeveer 75 minuten.

De sessies worden niet vergoed door zorgverzekeraars omdat ik mij niet bij hen heb aangesloten. Dit is een bewuste keuze van mij. Wellicht is het zinvol om te weten dat vergoeding door een zorgverzekeraar maximaal 50 euro per afspraak is, en dat een behandeling vaak rond de 90 euro kost. Ik blijf bewust laag met mijn vergoeding zodat het voor u dan qua kosten weinig uitmaakt.

Lokatie: In de behandelruimte van Milou op Ceresstraat 41

Ik doe pilates omdat ik mijn lijf dan beter “bewoon”. Ik heb het gevoel dieper te kunnen ademen. Ik voel me sterker, zowel fysiek als mentaal. Meer één.

Hanneke, cursist